Skogsrå lägerbrev

27 februari, 2023 av Oskar Grönman
Logga skogsrå 23

Välkomna till sommarens roligaste grej, scoutlägret Skogsrå 23 

Trollbäckens Scoutkår åker på läger i sommar. Det är vårt scoutdistrikt Södertörn som arrangerar distriktslägret Skogsrå 23, i Hörningsnäs vid Grödinge (strax söder om Södertälje). 

“Allt vi har omkring oss i den fysiska världen, det vi kan känna, se och ta på, kandelas in i de fyra elementen: jord, eld, luft och vatten. Vår värld behöver skötas ochde som gör detta arbete är elementens olika väsen. En samverkan mellan oss ochnaturens väsen är viktig, och de har bett oss om hjälp för att deras element lider.Skogen försvinner, vattnet är fullt av skräp och väsen lider i det. Vi vet om att de finnsoch nu får vi del av deras kunskap för att ta hand om vår och deras värld. Under vecka 31 hjälper vi Skogsrået och hennes väsen med att rädda världen.

Ett scoutläger är ett jättebra tillfälle att få användning av allt scouterna lärt sig på mötena. Patrullen får uppleva och lära sig mycket nytt, sova i tält, umgås och ha kul. 

På distriktsläger deltar 25-35 scoutkårer och det brukar vara 2000 scouter. Spårarscouter, Upptäckarscouter, Äventyrsscouter och Utmanarscouter är välkomna att delta på scoutlägret. Spårarscouter deltar en kortare period. 

Spårare 

 • 30/7 – 2/8: Spårare åker gemensam buss dit från Scoutstugan i Trollbäcken, men vi önskar att föräldrar hämtar dem på lägrets sista dag, då det även är besöksdag. Vi rekommenderar samåkning pga utrymmesbrist på lägerparkeringen.
 • Kostnad: 1400 kr.

Upptäckare och Äventyrare 

 •  29/7 – 5/8: Resan till och från lägret sker med gemensam buss till och från Scoutstugan i Trollbäcken.
 • Kostnad: 2800 kr.

Utmanare och Rover 

 • Det finns inget program för utmanar- och roverscouter men det kommer det att finnas kvällsaktiviteter. Ni deltar antingen som ledare på kåren eller som lägerfunktionärer. Ledare på kåren är mycket välkommet eftersom vi behöver vara fler för att kunna ta emot alla scouter. Väljer du funk-anmälan anmäler du direkt till distriktslägret här >> Väljer du att åka som ledare som använd anmälningslänken längst ner i dokumentet.
 • Kostnad:
  • Som ledare på korta lägret (30/7 – 2/8) 700 kr
  • Som ledare på långa lägret (29/7 – 5/8) 1400 kr
  •  Utan ledarroll (29/7-lörd 5/8) 2.800 kr

Vi har i dagsläget för få ledare – kan du hjälpa till? 

I år är distriktslägret samtidigt som World Scout Jamboree i Sydkorea, dit många ledare, inkl utmanarscouter kommer att åka. Vi behöver ha en ledare per 4-5 scouter, och vi kan inte ta emot fler scouter än vi har ledare för. Självklart vill vi ge så många scouter som möjligt chans att åka på läger. Vi vet att det ger roliga minnen, vänner och erfarenheter för livet. Vi klurar för fullt på hur vi ska lösa detta, och ett sätt är att några föräldrar bidrar med t.ex. matlagning, som stödledare i scoutpatrullen och som funktionär på programpass. Man behöver inte ha scouterfarenhet. Ett antal funktionärer behövs, och om några föräldrar hjälper till med det, så kan vi ta emot fler scouter till lägret. Dessutom är det trevligt; du kommer att få fler vänner och uppleva hur det är att vara med om ett scoutläger. 

Vanliga frågor och svar: 

 • Vad innebär sommarlägret? Det börjar med att vår kår bygger vår egna by där vi slår upp tält, bygger kök och andra faciliteter som gör att vi kan bo och vara på lägret. Efterkommande dagar är det en massa aktiviteter för scouterna. Det kan vara hantverk, segling, paddling, äventyrsbanor, bad/lek osv. Innan vi åker hem tar vi ner lägret och återställer området/byn så gott det går.
 • Ska man följa med som förälder? Man får, men måste inte. Om man följer med är det som stödledare vilket innebär att man ingår i ledarpatrullen. För att kunna göra detta måste man genomföra online-utbildningen Trygga möten, vilken hanterar hur vi ska bete oss mot varandra och mot scouterna. Det går alltså inte att spontant delta som förälder utan vi måste planera för det. Föräldrar som bidrar som ledare får en subventionerad anmälningsavgift.
 • Allergier/kostbehov hanteras precis som på de vanliga mötena. Det är ingen begränsning för att kunna delta på lägret utan det kommer att finnas mat som passar för allergiker. Om det finns andra allergier eller sjukdomar (t.ex. getingstick eller astma) så förbereder vi oss i dialog med föräldrarna hur vi ska hantera det under lägret.
 • Utrustning: Vi kan eventuellt låna ut utrustning, så som ryggsäck.

Anmälan: 

 • Lägeravgiften inkluderar transport, mat, el för kyl och frys samt lägertröja.  
 • Ekonomiskt bidrag går att söka då Trollbäckens Scoutkår har pengar avsatt för ändamålet. Vi hjälper gärna till att bidra ekonomiskt för att möjliggöra en lägerupplevelse. Kontakta ordförande Gunnel Frost Danielsen senast 28 mars med önskemål för ett ekonomiskt bidrag. Man behöver inte redovisa inkomstuppgifter, men uppge skäl i korthet och/eller ett telefonnummer om man vill ta det muntligt. Kontakta Gunnel på ordforande@trollbackensscoutkar.se (endast hon läser den). 28 mars är sista anmälningsdag, och även sista betalningsdag.
 • Anmälan är bindande, pengar återbetalas ej om man inte följer med.
 • Efteranmälan: i mån av plats. Då tillkommer avgift om 500 kr (och man är inte garanterad en lägertröja.
 • Hälsokort: Anmälan ska innehålla ett ifyllt hälsokort för samtliga deltagare som ska följa med. Vi återkommer med mer information.

Anmäl dig på denna länk >> 

All information om lägret finns på denna länk >> 

Vid frågor kontakta lager@trollbackensscoutkar.se