Bli avdelningsledare

Att vara ledare på en av våra avdelningar är ett av det viktigaste uppdragen som man kan ha i vår scoutkår. Utan avdelningsledare skulle det inte finnas några avdelningar som scouterna kan vara på och utan scoutavdelningar så kan inte dina barn bli scouter.
Vi vill därför att du också blir ledare hos oss!

Nästan alla våra ledare är också föräldrar till barn som går på scouterna. Visst finns det några som har kommit på att det är så roligt att vara ledare så man kan lätt göra det även om ens egna barn har slutat på scouterna, men det absolut vanligaste är att man är ledare samtidigt som ens barn är med i scouterna. Ofta på samma avdelning men inte alltid. Speciellt inte när barnen blivit lite större och gärna vill klara sig utan mamma eller pappa.

När du kliver in som nybliven ledare så är du i gott sällskap. Vi har mellan 10-15 nya ledare varje år och vi börjar få rutin på att utbilda och integrera ledare i vår verksamhet. Samtidigt så är inflödet av nya ledare varje år en förutsättningen för att vi ska kunna bedriva scoutverksamhet i den omfattningen som vi gör idag. Alltså behöver vi även dig!

Som ledare på avdelning är med och planerar program och deltar på veckomöten, utflykter och läger. Vi ser gärna att du är med varje vecka men det är inget krav för att få vara ledare. Många har svårt att få vardagspusslet att gå ihop och alla deltar givetvis i vår verksamhet utifrån sina egna förutsättningar.

Ledarskap för yngre scouter innebär att dela upplevelser i patrullen (den lilla gruppen);  laga mat över eld, gå ett reflexspår eller bygga en bro över bäcken.  Ledarrollen för äldre barn och ungdomar handlar mer om att coacha och ge scouterna stort utrymme att ta eget ansvar. För dig som vuxen innebär det att du gör skillnad för andra samtidigt som du får möjlighet att lära dig nya saker, skapa äventyr och utveckla ditt eget ledarskap.

Du ingår i ett ledargäng med olika mycket erfarenhet av scouting och att leda barn. Den scout-oerfarne får en introduktion till scouternas ide och metod och det finns ledarutbildning för den som vill lära mer. Alla ledare ska genomgå Scouternas webbutbildning Trygga möten och visa utdrag ur belastningsregistret.